.

   Hem  

  Arkiv

  Gårdsbutiken

  Nyinlagda artiklar

  Kontakt / om oss

  Ämnen som intresserar oss


Uppsälje by
Gamla mått
Gamla prylar
Gamla mynt
Gamla böcker
Kultur- o idehistoria
Konsthantverk
Ved och sånt

  Övrigt


Gårdens historia
Bäversjön

Uppdaterad 2011-11-05

.

<< åter till GIIA-sidan >>

Utsmyckningen
    högst upp på frånsidan
            på ettöringar från Säter

En jämförelse mellan tre olika studier av mynt från åren 1627 o 1628

I det följande visas en jämförelse för tre olika studier av den utsmyckning som finns högst upp på frånsidan på mynt från Säter. Här tas endast åren 1627 och 1628 med. De tre studierna är Hallborg-Hartmann, Appelgren (Cav-nr) och vår egen studie (Skripunov-Castenhag). Appelgren hänvisade till Hallborg-Hartmann-bilderna.



Av bilden ovan kan man utläsa att för året 1627 råder ganska stor enighet mellan de tre studierna. Hallborg-Hartman tycker sig dock finna en utsmyckning typ 4 år 1627, men här är det sannolikt frågan om ett mynt som har manipulerats.

För 1628 är det en spridning mellan de tre olika studierna. Appelgren tycker att vissa mynt har prydnader av typen 2 och 6. Sådana mynt såg ej Hallborg-Hartmann. I vår egen studie har vi ej funnit typerna 3 och 4. Däremot har vi infört typen 7 som till storlek och utseende nästan överensstämmer med typ 2 (men inte riktigt).

Av jämförelsen kan man dra slutsatsen att det finns utrymme för tolkning av dessa prydnader. På mynt som är slitna eller präglade med skadade valsar är det en utmaning att fastställa typen. Detta är anledningen till att frånsidans prydnad har ganska låg betydelse i våra varianttabeller. Endast i undantagsfall är denna detalj utslagsgivande.



Sonesgården den 5 november 2011

Lennart Castenhag



<< åter till GIIA-sidan >>

Dokumenthistorik

2011-11-05 En första utgåva