300-årsminnet av Gustav II Adolfs död


Medaljen är gjuten i brons och den kom ut 1932 med anledning av 200-årsminnet av Georg Washingtons födelse och 300-årsminnet av Gustav II Adolfs död. Längst ned på den sida som bär George Washingtons bild är det ingraverat Whitehead - Hoag. På grund av detta ligger det nära till hands att anta att det är sidan med George Washingtons bild som egentligen är åtsida. Det är i så fall en amerikansk medalj producerad av den anrika företaget Whitehead & Hoag Company.

Diam. 38,0 mm     Vikt 24,75 gram     Kval 1+     Invent.nr 2038

Efter det att jag publicerat den här artikeln första gången kom Ulf Ottosson fram med intressant information i sin Myntbloggen.se. Där kan man läsa att en medalj slogs i Paris 1931 med Gustav Adolfs porträtt på ena sidan och porträttet av Ludvig XIII på den andra. Medaljen slogs med anledningen av 300-årsdagen av fördraget i Berwald 1631 mellan Frankrike och Sverige och det var Erik Lindberg som var medaljkonstnär. Medaljen fick nr 320 i Ulla Ehrensvärds förteckning. Se bild nedan.

Att det är just Erik Lindbergs porträtt av Gustaf II Adolf som kommer igen på medaljen över GIIA och Washington 1932 råder ingen tvekan om - trots att Gustav II Adolfs porträttbild är något beskuren nedtill. Huruvida Erik Lindberg samtyckt till att Whitehead & Hoag Company lånat porträttbilden kan man fundera över. Sannolikt var det inte så. Lindberg har ju inte signerat GIIA-porträttet på den amerikanska utgåvan.            


Källa: Myntbloggen.se   foto Ulf Ottosson