Denier, 1306-1315, Hugues V, Burgund
16,9 x 17,2 mm.   0,560 gram.   Ref: Rob 5784  (id 2394)

Åts. omskr.: + VGO BVRGVNDIE
Hugues av Burgund

Bildmotiv: Ordet DVX omgivet av slingor.
        Frs.omskr: + DIVIONENSIS
Dijon?

Bildmotiv: "Short Cross"
I två av korsvinklarna är det en,
stav och tre klot.


Hugues föddes 1294. Han fick ärva hertigtiteln som tolvåring efter det att fadern, Robert II, avlidit 1306. Hertigdömet kom att styras av modern Agnes som förmyndare. Hugues dog 1315 i en ålder av 21 år varvid hertigtiteln överfördes på brodern Odo IV.

Bilden ovan visar de närmaste personerna kring Hugues V. Hugues morfar var den franske kungen Ludvig IX. Hans syster Margaret förmäldes med den franske kungen Ludvig X och hans syster Joanna förmäldes med den franske kungen Philip VI. Hans bror Odo förmäldes med dottern till den franske kungen Philip V.

Som synes fanns det synnerligen starka band mellan hertigdömet Burgund och det franska kungahuset.

Hugues bror Ludvig förmäldes med Matilda, furstinna på Achaia, men det var ett resonemangsäktenskap med särskilda politiska förtecken. Om du vill läsa mer om de politiska turerna kring Matilda och hennes mor Isabella de Villehardouin, furstinna av Achaia, klicka   << här >>

Källa till släktutredningen ovan har varit franska Wikipedia som anger år 1306 som dödsår för Robert II. Samma år blev Hugues V (som tolvåring) hertig av Burgund. James Robert anger årtalet 1305 i The Silver Coins of Medieval France. Samma uppgift står att läsa i Monnaies Francaises av E Boudeau samt i Poey d'Avant från 1862.

Det är en gissning att Roberts och Boudeau har förlitat sig på den äldre (felaktiga) uppgiften från Poey d'Avant och att franska Wikipedia visar nya korrekta uppgifter.




Dokumenthistorik

2014-07-10   En första version