Smyrna - Homeros födelsestad

Grekiska kolonisatörer från Lesbos och Kyme bosatte sig i Smyrna i början av det första årtusendet f.v.t. Smyrna var vid den tidpunkten en by som hade varit befolkad i minst tusen år.

Den skyddade hamnen i den djupa havsviken och goda förbindelser med det inre av Anatolien gjorde att Smyrna utvecklades till en viktig handelsstad. Smyrna blev även exporthamn för jordbruksprodukter från Lesbos, med bland annat Egypten som destination.

Enligt traditionen föddes Homeros i Smyrna på 700-talet f.v.t. och det berättas att han satt i en grotta vid en flod med namnet Mele och nedtecknade dikter ur minnet - dikter som varit muntligt tradera i åtskilliga generationer. Resultatet av Homeros arbete blev Illiaden och Odysséen.

Den som försöker leta rätt på Homeros diktargrotta blir antagligen besviken. Allt för mycket i berättelsen om Homeros har karaktären av legend.

Bilden av Homeros är ett ofta återkommande motiv på mynt från Smyrna.

På 600-talet f.v.t. erövrades och plundrades Smyrna av den lydiske kungen Alyattes (609-560). Han raserade också det vackra Athenatemplet från 700-talet. Smyrnas storhetstid var förbi och staden blev en del av Lydien.

Efter det att Alexander den store hade lagt under sig Anatolien byggdes staden upp igen under åren 316-281 f.v.t., men vid sidan om den plats där den raserade staden hade legat. I samband med att romarna ärvde Pergamon år 133 f.v.t. inkorporerades Smyrna i det Romerska riket.

Myntet nedan som är från tiden 115-105 f.v.t är således från Smyrnas romerska tid.

 





AE20, 115-105 f.v.t., Smyrna
19,1 x 20,5 mm   8,315 gram.  

Åtsida:
  Apollon med
  lagerkrans.
            Frånsida:
  Poeten Homeros med en spira i handen.

Till vänster om Homeros texten:
  MENOΦIΛO KPABAYΣ   Menophilos, son till Krabaus

Till höger om Homeros texten:
  ZMYPNAIΩN   Smyrna

Magistrat för staden då myntet slogs var tydligen
en man vid namn Menophilos som var son till Krabaus.



Den gamla staden och Athenatemplet förstördes på 600-talet f.v.t.
Den nya staden anlades på 300-talet f.v.t.



2014-02-26

Dokumenthistorik

2014-05-26   En första version.