Åbo hovrätt 300 år


Brons

Medaljen är graverad av Emil Wikström 1923 med anledning av 300-årsdagen av inrättandet av Åbo hovrätt. Präglad i Paris på franska statens myntverk.

Diam. 60,0 mm     Vikt 88,35 gram     Kval 01/0     Invent.nr 1985.

       

Åtsida
Två män visas. Mannen till vänster är Gustav II Adolf och han står på en avsats som är två trappsteg högre än golvet i övrigt. Mannen till höger är Nils Bjelke och han står nedanför avsatsen.

Kungen är iklädd mantel, spetskrage och långa stövlar. Nils Bjelke bär också mantel och han har ett ordensband diagonalt över bröstet. Han är iklädd byxor som slutar strax under knähöjd.

Kungen stödjer vänster hand på sitt svärd och han sträcker fram en dokumentrulle med höger hand. Nils Bjelke sträcker fram sin högra hand i en värdig hållning för att ta emot dokumentrullen.

Ovanför de två männen en vapensköld under en kunglig krona. På vapenskölden ett lejon med en krona på huvudet. I höger tass har lejonet ett svärd, upplyft redo för hugg. Under lejonet en sabel. Runt lejonet är det nio blomprydnader (kanske rosor).

Att kungen står på en avsats kan möjligen vara en symbol för hans högre ställning. En alternativ tolkning är att Nils Bjelke är en längre karl än kungen, och konstnären har därför placerat kungen på en avsats för proportionernas skull.

Omskrift, yttre:
SVPREMA IVSTITIA MAGNI DVCATVS FINLANDIAE INAVCVRATA A MDCXXIII

Inre omskrift, inre:
GVSTAVVS ADOLPHVS REX - NILS BJELKE PRIMVS IVDICII PRAESES

Frånsida

Gudinnan Justitia, rättvisans gudinna, med sina typiska attribut, dvs svärdet och vågen.

Omskrift: IN MEMORIAM TRIVM SECVLORVM

Under avskärningen står:

PRAECELSVM IVDICIVM ABOENSE CVDENDUM CVRAVIT A MDMXXIII

Bakgrunden till medaljens tillkomst

År 1623 inrättade Gustav II Adolf Åbo hovrätt, rikets andra efter Svea hovrätt i Stockholm. Riksrådet Nils Bjelke (1569-1639) utsågs till dess förste president. Samtidigt utsågs Bjelke till guvernör för Finland. Åbo blev efter detta Sveriges näst viktigaste stad. 1640 grundades Åbo universitet som blev landets tredje viktigaste efter universiteten i Uppsala och Dorpat.

Ytterligare information om Nils Bjelke
Nils Bjelkes fullständiga namn var Nils Turesson Bjelke. Hans föräldrar var Ture Pedersson Bielke och Sigrid Svantesdotter Sture. Karl IX upphöjde Nils Bjelke till riksråd år 1606 och till lagman år 1608. År 1614 blev han assessor i Svea hovrätt. Från 1605 var Nils Bjelke gift med friherinnan Ingeborg Oxenstierna (1581-1661).

Den Nils Bjelke som här omnämns ska inte förväxlas med sonsonen Nils Bjelke (1644-1716) som blev generalguvernör i Pommern 1687.