.

   Hem  

  Arkiv

  Gårdsbutiken

  Nyinlagda artiklar

  Kontakt / om oss

  Ämnen som intresserar oss


Uppsälje by
Gamla mått
Gamla prylar
Gamla mynt
Gamla böcker
Kultur- o idehistoria
Konsthantverk
Ved och sånt

  Övrigt


Gårdens historia
Bäversjön

Uppdaterad 2013-02-09

.

Då vi i Sverige började
            tillämpa decimalsystemet

Den 31 januari 1855 kom den ut, den kungliga förordningen om att Sverige skulle gå över till decimalsystemet. Därmed var det slut på det mått- och viktsystem som med några små modifikationer tillämpats i Sverige sedan medeltiden.

Från och med den 1 januari 1856 fick decimalsystemet tas i bruk och efter den 1 januari 1863 kunde inget annat mått- och viktsystem komma ifråga i riket. En särskild paragraf ägnades i förordningen åt besman av trä. Sådana fick inte användas efter 1858 års utgång.

Den här kungliga förordningen var antagligen en av de mest omvälvande någonsin för människorna i landet. Dagens EU-regler kommer inte i närheten av detta. Allt påverkades och nästan inget var sig likt längre. De alnar som funnits i stugorna sedan urminnes tider och som noga kontrollerats mot alnen på sockenkyrkans port fick ej brukas efter 1 jan 1863. Istället krävdes måttstockar enligt specifikationen 1 stång = 10 fot och 1 fot = 10 tum. Besman av järn fick visserligen användas om säljare och köpare var överens om det, men skålpundet delades i 100 ort istället för 32 lod som man var van vid.

Om du vill läsa vad Oscar I beslutade 1855, klicka   << här >>


Alnar och besman ihopsamlade på 1850-talet för att brännas.


Sonesgården den 9 februari 2013

Lennart Castenhag