.

   Hem  

  Arkiv

  Gårdsbutiken

  Nyinlagda artiklar

  Kontakt / om oss

  Ämnen som intresserar oss


Uppsälje by
Gamla mått
Gamla prylar
Gamla mynt
Gamla böcker
Kultur- o idehistoria
Konsthantverk
Ved och sånt

  Övrigt


Gårdens historia
Bäversjön

Uppdaterad 2014-10-30

.

Bellman - estradören

Carl Michael Bellman föddes den 4 februari 1740 i Stockholm. Han anses vara en svensk skald av stor betydelse, ja han har rentav beskrivits som en nationalskald som har varit viktig för svensk litteratur. Bellman var verksam under den gustavianska epoken. Inom litteraturen blomstrade romantiken och man grundade Operan, Akademien och Dramaten med Gustav III som en central figur.

I denna miljö föddes således Bellman, men det var nog knappast som skriftställare han försörjde sig - han var nämligen en stor underhållare, en populär estradör skulle man kunna säga. Hans framträdanden blev omåttligt populära och folk tjöt av skratt under hans upptåg. Det var på så sätt han förtjänade sitt uppehälle - till och med hovet lät sig glädjas av honom.

Vad var det som folk hade så roligt åt? Jo, Bellman fångade upp tidens nya ideal på ett respektlöst sätt och tolkade om brottstycken ur t ex operor som han satte sin egen musik till. Inte ens Bibelns texter gick fria för honom. Det kunde också hända att han utgick från kända melodier och formade om dem efter sitt eget sinne.

Efter Bellmans död den 11 februari 1795 var det synnerligen enkelt att upprätta hans bouppteckning: en säng, en stol, ett bord, en matta och en lampa. Värdet av hans kvarlåtenskap räckte på sin höjd till en enkel måltid på ett av stadens näringsställen.

Bilden ovan visar åtsidan av en medalj från 1975. På frånsidan är det instämplat RH vilket står för konstnären Raimo Heino (1932-1995). Medaljen gavs ut av Sporrongs Samlarsällskap.

Per Krafft d.ä. (1724-1793) målade det allmänt spridda porträttet av Bellman år 1779. Porträttet hänger idag på Gripsholms slott. Ett annat porträtt, som kanske inte är lika känt, målades på 1780-talet av Elias Martin (1739-1818). Det porträttet hänger på Nationalmuseum.


Porträtt av Per Krafft d.ä. 1779.
Statens porträttsamling, Gripsholm.
 
       
Porträtt av Elias Martin 1780-talet.
Något beskuret.
Nationalmuseum.



Sonesgården den 30 oktober 2014

Lennart Castenhag