.
Ämnen som intresserar oss
Övrigt
Uppdaterad 2019-01-29
.
Inte långt ifrån där vi bor gjordes år 1871 fyndet av en silverskatt med en total vikt av 0,55 kg. Olars Anders Johansson var under en höstdag i färd med att röja mark i en slänt för att där anlägga ett potatisland. När han hackade i marken kom det fram både halsringar och mynt av silver. Det kunde påvisas att skatten hade varit inlindad i en linnetrasa och ytterst hade det funnits ett hölje av näver. Slutmyntet var från 1056-84, Henrik IV av Bayern, det var således en vikingaskatt som hade kommit i dagen.
Skatten finns beskriven i Sveriges Mynthistoria, Landskapsinventeringen 3, som berättar om myntfynd från Dalarna. Fyndets id-nr är 84 Skålö SHM/KMK 4637. De i skatten ingående mynten var till största delen från Tyskland, men det fanns också mynt från England och Danmark, totalt 414 st.
Järnahästen
Dalahästarna är väl kända för de flesta av oss, men träsnidaren Göran Samuelsson i Dala-Järna hade blivit inspirerad av det vikingatida skattfyndet från 1871 och han introducerade Järnahästen. Hans skapelse bär tydliga drag av vikingarnas småväxta hästar.
Järnahästen "Eldfamne".
Det var Görans fru Siv som dekorerade träskulpturerna i klara färger och de fick namnet Eldfamne. Varje exemplar signerades. Det exemplar av Eldfamne som vi lyckats förvärva för drygt tio år sedan, värdesätter vi högt, eftersom nyproduktionen har avstannat. |
|
Sonesgården den 29 januari 2019
Lennart Castenhag