.
Gamla prylar
Ämnen som intresserar oss
Övrigt
Skapad 2012-09-09
.
Sedan urminnes tider hade den svenska allmogen använt vågar av typen besman och pyndare i dagligvaruhandeln. Men i samband med standardiseringen av mått och vikt 1665 beslöt kungen att dessa skulle avskaffas. Balansvågar skulle användas istället - och krönta vikter.
Så här står det i den kungliga förordningen från 1665
Alle Pyndare och Besman, så i Städerne som på Landz-bygden, skole affskaffas, och fördriste sigh ingen, effter denne Dagh, denne Wigts-Sort, antingen i kiöp och sahlu, eller elliest annars, än til sitt eget huusbehof at bruka, effter som ock Pyndare och Bessmare-Wigten allaredo förmedelst 1638 Rijkzdagz Besluth, såsom otienligh, är affskaffadh och förbudin, uthan skal i samma ställe, här effter wara Faat- och Skåhl-Wigter, medh tilhörige justerade och krönte Lödiger aff een Ottondeels, een Fierdedeels, Ett halfft och heelt Skålpundh.
På nedanstående bilder visas en viktsats från 1725 med skålvikterna 1, 2, 4, 8 och 16 lod. På locket finns stämplar som garanterar viktsatsens tillförlitlighet.
|
|
|
|
Det är något som inte stämmer! Erik Rising utnämndes till riksinspektor den 11 april 1722 men han avled redan i oktober 1724. Hur kan viktsatsen vara justerad av honom 1725? Att det är Erik Risings signatur råder inget tvivel om. I Svensk mått- mål- och vikthistoria av Bruzelli och Carlestam finns Risings signatur avbildad. Att det är samma snirkliga ER på viktsatsen som i boken syns tydligt. Hur hänger det ihop? Har någon lånat Risings signaturstämpel? Rising dog ju mycket tvärt och vi vet att många viktsatser skulle justeras och skickas ut i riket - det var svårt att hinna med detta för en person. Rising efterträddes av Johan Holm som utnämndes den 9 juni 1725. Han innehade tjänsten till sin död 1736. Var det Holm som lånade Risings signaturstämpel i väntan på att den egna stämpeln skulle bli färdig? |
|
Hur noggrann är viktsatsen? Med hjälp av moderna digitala vågar med hög precision gjorde jag en serie tester.
|
Vikterna 2-16 lod håller bättre noggrannhet än en halv procent, men vikten 1 lod håller 5% för låg vikt. Tillverkaren upptäckte att 1-lodskålen var för lätt och han lödde därför på lite bly på undersidan, men med tiden har en del nötts bort så att den åter är för lätt.
Den test som här har gjorts visar att viktsatsen har avsevärt bättre noggrannhet än flertalet av de besman jag har undersökt. Man kan förstå att kungen ville förmå allmogen att börja använda balansvågar istället för pyndare och besman. I vilket utsträckning befolkningen följde kungens vilja är svårt att veta, men idag finns i alla fall ett stort antal besman bevarade. Äldre krönta viktsatser är däremot inte alls lika lätta att hitta i hemmen eller hos antikvitetshandlare.
Sonesgården 9 september 2012
Lennart Castenhag
2012-09-09 En första utgåva.