.

Uppdaterad 2009-04-19

   Hem  

  Arkiv

  Gårdsbutiken

  Nyinlagda artiklar

  Kontakt / om oss

  Ämnen som intresserar oss


Uppsälje by
Gamla mått
Gamla prylar
Gamla mynt
Gamla böcker
Kultur- o idehistoria
Konsthantverk
Ved och sånt

  Övrigt


Gårdens historia
Bäversjön

.

Nybyggare vid Bäversjön

Nybyggare vid Bäversjön är titeln på en bok av Bernhard Nord från 1942. Nordh var en av Sveriges mest lästa författare under och strax efter andra världskriget. 1946 trycktes åter Nybyggare vid Bäversjön till glädje för svenska läsare. Den boken kom i min ägo och finns ännu någonstans i mina hyllor. Som ung pojke slukade jag den och andra liknande böcker med stor inlevelse. Pälshandel skulle bli min försörjning och jag drömde om att susa fram över vidderna med hundsläde eller tillbringa nätterna i enkla timmerkojor med endast elden och hundarna som sällskap.

Idag när jag är en gammal man har jag inte sådana drömmar. Jag trivs bäst i min läsfåtölj framför brasan med katten i knäet. Att skjuta djur för deras pälsars skull är mig helt främmande. Jag har inte ens skjutvapen och har till och med avböjt att låta vår skog ingå i byns jaktvårdsområde. Tydliga skyltar vid skogens gränser meddelar att ”här är jaktgräns”.

Nu har det slumpat sig så att under vintern har det flyttat in bäver i vår skog. Den stora bäcken som i strida strömmar leder bort smältvattnet från skogen ut i Dalälven har fått invånare. En fördämning har byggts så att en liten sjö har bildats och runt dammen ligger kullfällda björkar med de där typiska fällsnitten som tydligt visar vem som varit skogshuggare.
Det ser inte trevligt ut. Björkarna har fallit än hit än dit. Kvistar har gnagts bort från de fällda träden för att bli byggmaterial och området runt dammen bryter av mot den i övrigt vårdade skogen. Vad gör man? Ska jag ta hjälp av någon med skjutvapen? Nej, jag vet inte. Mina drömmar från pojkåren om jakt på bäver har gått i uppfyllelse på ett sätt som jag inte ett ögonblick hade kunnat föreställa mig. Drömmar som idag har förbytts mot något helt annat – något tvärt emot. Hur detta ska hanteras har jag ingen aning om. En man i grannbyn anordnar bäversafari åt turisterna. Jag kanske slår mig ihop med honom. Vi får väl se.
Området runt dammen bryter av mot den i övrigt så vårdade skogen.


De typiska fällsnitten som tydligt visar vem som varit skogshuggare.


En förfallen timmerkoja finns i vår skog. Jag skulle aldrig kunna tänka mig att övernatta i den.


Sonesgården den 19 april 2009

Lennart Castenhag