Konrad III

kung av Tysk-romerska riket 1138-1152
kung av Italien 1128-1135

Konrad III var den förste av den Hohenstaufiska ätten på Tysk-romerska rikets tron. Han var son till Fredrik I av Schwaben (av den Hohenstaufiska ätten) och prinsessan Agnes, dotter till kung Henrik IV av det Tysk-romerska riket.

Konrad fick två söner med sin gemål Gertrude av Sulzbach. Äldste sonen Henrik blev faderns medregent som elvaåring, men han avled 1150 då han var fjorton år. Den yngre sonen Fredrik var bara sex år då Konrad dog 1152. Det naturliga hade varit att han hade efterträtt sin far som tysk kung, men Konrad ville annorlunda.

Konrad och brorsonen Fredrik hade deltagit i det andra korståget tillsammans mot Det Heliga Landet och blev under den resan goda vänner. Konrad insåg att Fredrik var en god ledare, avsevärt bättre än någon av hans egna söner. På sin dödsbädd förklarade Konrad att ingen var bättre skickad att styra landet efter honom än Fredrik.

Efter Konrads död valde de tyska furstarna i enlighet med Konrads vilja. I Aachen valdes Fredrik I "Barbarossa" till kung av Tysk-romerska riket. Konrads yngre son Fredrik, ärvde hertigtiteln över Schwaben efter sin far, men han avled då han var tjugotvå år.

Klicka i släktdiagrammet för större bild2014-11-11

Dokumenthistorik

2014-11-11   En första version