Denier St Maiolus, 994-1213, anonym abbot, Prieuré d'Souvigny
Diameter 19,1 mm. Vikt 1,160 gram.   Ref: Rob 4916, Boud 360  (id 2391)

Åts. omskr.: SCS MAIOLVS
St Maiolus

Bildmotiv: Biskopens porträtt
en face med mitra och kräkla.
        Frs.omskr: + DE SILVINIACO
från Souvigny

Bildmotiv: "Small Cross".
I övre vänstra korsvinkeln
är det en symbol, möjligen ett stjärna.

Majolus av Cluny (906-994) var en av Clunys abbotar. Under en resa till klostret Saint-Denis gjorde Majolus en avstickare till klostret Prieuré d'Souvigny. Han blev där plötsligt mycket sjuk och avled och begravdes i klosterkyrkan.

Souvigny, i distriktet Bourbonnais, är en stad med anor från medeltiden. Klosteranläggningen Prieuré d'Souvigny uppfördes ursprunglingen av munkarna från Cluny. Saint-Denis och Cluny var Frankrikes religiösa centra under medeltiden.

Efter det att Majolus (och hans efterträdare Odilo) hade begravts i Prieuré d'Souvigny, kom platsen att bli en mål för pilgrimsfärder. Den nuvarande kyrkan uppfördes för att tillgodose behovet hos det stora antalet pilgrimmer som tillströmmade, och kyrkan blev också hertigarnas av Bourbon gravplats.

Prieuré d'Souvigny renoverades 1432, men under franska revolutionen lades verksamheten ned och anläggningen förföll.

Denieren ovan producerades av abbotarna i Prieuré d'Souvigny efter det att Majolus hade begravts i kyrkan. Myntet fick sedan samma utseende fram till år 1213.

Prieuré d'Souvigny betyder ordagrant "filialen i Souvigny", vilket antyder att det var ett dotterkloster till Cluny.Frankrike 1180 med Souvigny och Cluny markerade.
Klostret Saint-Denis ligger strax norr om Paris.


Klosterkyrkan i Souvigny.  Källa: Internet
Dokumenthistorik

2014-07-06   En första version