Denier, 900-1020, anonym greve, Carcassonne
Diameter 19,3 x 19,9 mm.   Vikt 1,625 g.   (id 2430)   Ref: Dup 1513

Åts.omskr.: + CIPVI + TATIS


Bildmotiv: Ett slags monogram i form av
ett plus, ett O, en fyrkant och ett liggande I.
    Frs.omskr: + CARCASONA
   Carcassonne

Bildmotiv: ett kors inom
inre pärlringen











Myntningen i Carcassonne är mycket svår att överblicka särskilt som mynten antingen är anonyma eller har ett namn som var vanligt bland grevarna.

Både Toulouse och Carcassonne var inblandade i albigenserkriget och kapitule-rade. Egendomarna konfiskerades av den franska kronan på 1220-talet.

Albigenserkriget pågick under åren 1209-29 i södra Frankrike. Bakgrunden var att katolska kyrkan kände sin makt försvagad i denna provins alltsedan 1000-talet. Anledningen till försvagningen var att ett antal sekter vuxit sig starka och de samlade alltfler anhängare. Samlingsnamnet för dem var albigenser efter borgen Albi som var en samlingspunkt. Albi låg några mil nordost om Carcassonne.

År 1206 tyckte påven att det var dags att komma tillrätta med albigenserna och han gav order till greve Raymond VI av Toulouse att ansluta sig till den grupp riddare som hade organiserats för att rensa upp i området på kättare, men Raymond VI vägrade och blev bannlyst.

Påven fann att krafttagen mot albigenserna inte visade tillräcklig effekt varför han initierade ett korståg mot dem år 1209. Greve Simon de Montfort blev korstågets ledare och tämligen snart föll Carcassonne. Därefter intensifierades utrensningsaktionen mot kättarna i Languedoc.

År 1226 blandade sig den franske kungen Ludvig VIII i striderna för att komma till ett avgörande i jakten på de orättrogna.

Raimond VII av Toulouse kapitulerade år 1229 och han tvingades ansluta sig korståget i jakten på albigenser.

År 1233 etablerades inkvisitionen i Languedoc och alla som misstänktes ha något samband med albigenserna torterades och brändes på bål. Jakten på albigenser pågick ända till år 1321.






Dokumenthistorik

2014-10-23   Växlat plats för åtsida och frånsida.
Ändrat från CIRVI-TATIS till CIDVI-TATIS
2014-10-17   En första version