Obol, 1241-1271, greve Alfonse av Frankrike, Poitou
13,4 x 13,8 mm.   0,965 gram.   (id 2608)
Ref: Rob 5201var,   Boud 431var,   Dup 934var

Åts.omskr.: + ALFVNSVS COMES
greve Alfonse
    Frs.omskr: + PICTAVIENTSIS
Piktaviernas land (Poitou)
Åts.bild: ett kors inom den inre pärlringen         Frs.bild: en stiliserad medeltidsborg



En okänd variant av greve Alfonses mynt?

Ingen av de tre referenshanböckerna har med denna variant. Allmänt gäller att det på åtsidan ska stå ALFVNS COMES och på frånsidan PICTAVIENSIS. Här står det ALFVNSVS och PICTAVIENTSIS.

I referensverket LES MONNAIES FRANCAISES FEODALES av Jean Duplessy från 2004 finns nr 933 och nr 934. På dessa mynt skrivs grevens namn ut så som på det aktuella myntet, men frånsidans bild är något helt annat än en stiliserad medeltidsborg.

I rubriken ställdes frågan huruvida myntet är en okänd variant, och svaret är antagligen: nej. Ytterligare två mynt, identiska med detta, har tidigare letat sig in i min samling. De finns beskrivna på hemsidan.



Vem var greve Alfonse?

Greve Alfonse föddes år 1220 och fick titeln greve av Poitou. Hans föräldrar var kung Ludvig VIII av Frankrike och Blanche av Kastilien. Alfonse hade en äldre bror som blev kung Ludvig IX av Frankrike. Han hade även en yngre bror, Karl, som fick titeln greve av Anjou. Karl blev kung av Sicilien år 1266 genom att besegra Manfred av Hohenstaufen i ett fältslag.

Hur kan en fransk greve få namnet Alfonse? Jo, modern Blanche var dotter till kung Alfonso VIII av Kastilien och Eleonor av England.

År 1237 ingick Alfonse äktenskap med Johanna av Toulouse. Hon var dotter till greve Raymond VII av Toulouse och Sancha av Aragonien. När Raymond VII dog år 1249 blev Johanna grevinna av Toulouse och hon samregerade grevskapet med sin man Alfonse.

Se släktdiagram.

       




Dokumenthistorik

2023-03-27   Rättat ett fel. Myntet är en obol (och inte en denier).
2015-07-02   En första version