Double-gros, 1419-1467, Philip III, Flandern
31 mm   3,300 g   Ref: Roberts 8336, Boud 2260   (id 2410)
Myntorten är troligen Brügge

Varför frånsidans kors uppträder som incuse-prägling på åtsidan återstår att fundera över.
Detta mynt är inte det enda exemplaret där denna egenhet uppträder.
Kan orsaken vara ett "tomslag", dvs prägling utan myntämne?

Myntet kallades även CROMSTEERT vilket kan översättas med "krumsvans"

Åts. omskr.: PH[ilippu]S DVX BVRG[und] Z COMES FLANDRIE
+ Filip hertig av Burgund och greve av Flandern

        Frs.omskr: + MONETA COMITIS FLANDRIE
Mynt från grevskapet Flandern

Åts. bild: Ett lejon med framträdande huggtänder.
Lejonet bär Filip III:s vapensköld.
Frs.bild: Ett kors som når ut till yttre pärlringen.
I korsvinklarna tecknen  F L A D
Som innebär att myntet kommer
från Flandern.



Filip III av Burgund, vanligen kallad Filip den gode, föddes år 1396 i Dijon. Han dog år 1467 i Brügge. Hans föräldrar var hertig Johan II "den orädde" av Burgund och Margareta av Bayern. Hertig Johan var av ätten Valois. Filip III var på så vis släkt med den franska kungafamiljen.

År 1419 mördades hertig Johan. Misstankar uppstod om att det franska kungahuset var inblandat i mordet. Filip riktade sitt hat mot Karl VI "den galne" och hans son, dauphinen Karl, och därför var han en av dem som skrev under det fördrag 1420 som gjorde den engelske kungen Henrik V till Frankrikes tronarvinge.

Efter mordet på fadern år 1419 blev Filip hertig av hertigdömet Burgund, greve av Flandern, Artois och grevskapet Burgund (öster om den franska gränsen). Se vidstående karta.

           
Nordöstra delen av Frankrike år 1477.


Karl VI "den galne" dog 1422. Nästan samtidigt dog den engelske kungen Henrik V som på så vis aldrig hann tillträda som fransk kung. Under den här tiden rådde inbördeskrig i Frankrike samtidigt som Frankrike låg i krig med England (hundraårskriget). Den 19-årige Karl VII (Karl VI:s son) utpekades som möjlig tronarvinge av befolkningen i södra Frankrike.

År 1429 dök Jeanne d'Arc upp och krigslyckan såg ut att vända till fransmännens fördel. Hon befriade Orléans och hon såg till att föra Karl VII till Reims för att krönas.

Filip III, som hade anslutit sig till engelsmännen i hundraårskriget, tillfångatog Jeanne d'Arc och överlämnade henne till engelsmännen år 1430. Engelsmännen brände henne på bål som häxa år 1431. Fyra år senare förlikades Filip III och Karl VII.

Flandern hade kommit att bli en del av Burgund då Filips föräldrar, hertig Johan II av Burgund och Margareta av Bayern ingick äktenskap år 1385. Filip utvidgade sitt maktområde och köpte Namur [1]. Genom arv förvärvades Brabant och Limburg. Han införlivade Frisland och Hainaut med sitt rike och han köpte Luxemburg. Därmed var Filip III en av sin samtids rikaste och mäktigaste furstar.

År 1430 ingick Filip III äktenskap för tredje gången. Hans gemål var Isabella av Portugal (1397-1471). Paret fick tre söner. Den yngste av dem, Karl (1433-1477), efterträdde sin far som hertig Karl I av Burgund år 1467.




Samtida porträtt av Filip III målat av
Rogier van der Weyden.



[1] Det medeltida Namur är känt för oss svenskar eftersom en av våra drottningar föddes där år 1320, nämligen drottning Blanche - av folket kallad drottning Blanka. Hon blev gemål åt Magnus Eriksson, svensk kung 1319-1364.




Dokumenthistorik

2014-10-13   Bättre karta inlagd.
Justerat översättningen av myntets omskrifter.
2014-10-03   En första version