Maroneia

Perserna hade besegrats av grekerna vid Salamis och Plataea 480 - 479 och därmed upphörde det persiska herraväldet över området mellan det antika Makedonien och Svarta Havet. Ett trakiskt rike uppstod då under ledning av de mäktigaste stammarna i området, Odryserna. Rikets kärnland var området kring floden Hebros nedre lopp med staden Kypsela som ett viktigt centrum.

Trakien hade inte någon egentlig centralmakt och riket försvagades under ett antal keltiska invasioner. Genom ett fördrag år 358 f.v.t. delades Trakien i fyra delar. Området mellan floderna Hebros och Nestos tillföll Amadokos II med Maroneia som centralort. Några år senare erövrades Trakien av Filip II av Makedonien och Trakien blev därmed en makedonsk provins.

Under senare delen av 500-talet f.v.t. började de första mynten uppträda på gränsen mellan Makedonien och Trakien.

Maroneia var en självständig stad omkring år 400 f.v.t. Stadens tidiga historia är höljd i dunkel, men den omnämns av Homeros i Odysséen och kallas där Ismaros. Sannolikt var det en mycket gammal by som koloniserades av grekerna (den joniska folkstammen), och det skedde förslagsvis under perioden 1100-800 f.v.t.

Under antiken gjorde sig Marioneia känd för sin vinproduktion och ett typiskt kännetecken för mynten från Maroneia är vinrankan inom en kvadratisk ram.AE15, 400-350 f.v.t., Maroneia, Trakien
Diameter 14 mm. Vikt 3,590 gram.   Ref: BMC 66
Det självständiga Maroneia gav ut sina egna mynt.

Åts. bildmotiv: en stegrande häst.
Under hästen ett monogram,
möjlingen NK (eller PNK)
    Frs. bildmotiv: en vinranka inom en ram.
Utmed tre sidor av ramen texten
MAP-ΩNI-TΩN
Under ramen signaturen VE
2014-10-25

Dokumenthistorik

2014-10-25   Brutit loss Maroneia från den allmänna artikeln om Trakien.
2014-05-30   Kompletterat texten med beskrivning Maroneias ursprung.
2013-12-18   En första version.