Grekland - Akragas

Enligt grekisk mytologi var Akragas son till Zeus och Asterope (hon vara dotter till titanen Okeanos). En legend förtäljer att Akragas grundade en stad på Sicilien och uppkallade den efter sig själv.

Akragas var en av de viktigaste städerna i Magna Craecia (Storhellas) under det antika Greklands glansdagar. Staden grundades under tidigt 500-tal f.v.t av grekiska kolonisatörer från staden Gela (som ligger några mil sydost om Akragas). På 580-talet hade staden uppnått stor betydelse. Endast Syrakusa var viktigare av Siciliens städer. År 406 f.v.t. ockuperades staden av karthagerna. Romarna tog över staden 210 f.v.t och kallade den Agrigentum. Senare ändrades namnet till Agrigento.

       


AE Hemilitron, 420-406 f.v.t., Akragas, Sicilien
28,2 x 30,8 mm.   19,665 gram.   (id 2367)   Ref: Calciati 10.

Åtsida:
  en krabba
  en räka
  en mussla
  sex klot (=valören)
    Frånsida:
  en örn som slår en hare

Möjligen finns texten AKPA (dvs Akragas)
i lodrät skrift till vänster om örnen, men
det går inte att se på detta exemplar.Myntet är från den tid då det berömda Concordiatemplet uppfördes i Akragas. Templet finns kvar än idag och är ett av de bäst bevarade templen från antikens Grekland. Det fanns ett Concordiatempel i Rom också, men det uppfördes något senare. Av det templet återstår endast en del av grundmurarna.Concordiatemplet från 400-talet f.v.t. Concordia var samförståndets och endräktens gudinna.
Källa: Internet.2014-05-07

Dokumenthistorik

2014-05-07   En första version.