ett kopparmynt

Ceitil 1438-1481, Afonso V, Portugal (myntort?)
22,3 x 23,0 mm   1,825 g   (id 2568)   Ref: MEC(6) 1044

Observera stavningen av kungens namn. Han stavar Afonso utan L,
men på myntet skrivs hans namn ALFON, dvs där är L med.

Åtsidans omskr: + ALFON - - -   DOMINI
    Afonso - - - furste
Bildmotiv: Portugals vapensköld mellan rosor.
Även ovan skölden är det en ros.
På vapenskölden finns det fem sköldar
i korsformation samt fyra borgfasader.

Frånsidans omskr: CE - - - - VM : - - I - - S :
Kanske CE är inledningen på Ceutatum.
Bildmotiv: En borg framför ett stormigt hav.
dvs staden Cepta vid Medelhavets strand.

Portugiserna lade beslag på staden Ceuta år 1415, dvs före kung Afonsos tid. Ceuta låg vid den nordafrikanska kusten strax öster om Gibraltar. Varför myntet kallas Ceitil är oklart. Teorier har framförts att det skulle syfta på staden Ceuta, men det är gissningar.

Under Afonsos regering präglades Ceitil i både Lissabon och Porto. Ett flertal mynt har hittats från Afonsos tid där man ej har lyckats fastställa myntorten. Myntets omskrifter gavs stor variation, så omskrifterna har inte varit hjälp för att komma tillrätta med de oidentifierade myntorterna. Observera att man på det aktuella myntet inte kan se ordet Portugal i omskriften. Det är åtsidans portugiska vapensköld som utvisar vilket land myntet kommer ifrån.

Kungen hette AFONSO på portugisiska, men ALFONSUS på latin. Han kallade sig själv: ALF(onsus) Q(uintus) Cept(a) DOMI(nus), vilket kan översättas med Alfonsus V, furste av Ceuta. Kungen kallade sig även ALFONSVS QVINTI REX, dvs kung Afonso V.





Myntet i den här presentationen är ett kopparmynt. Det är således inte ett billonmynt, dvs det är inte en legering med låg silverhalt. Myntet är illa präglat och det ser ut som om det skulle vara präglat med dubbelslag. Se inre pärlringen på åtsidan. Den hänger inte riktigt ihop. Myntet är dessutom till viss del snedcentrerat så att vissa tecken i omskriften får inte riktigt plats. Det är retfullt att tecknen kl 6 i frånsidans omskrift inte går att läsa trots att de givits stort utrymme. En klen tröst är att författarna till MEC(6) inte heller har lyckats myntets omskrifter till fullo.

De första mynten Ceitil överpräglades på myntet Retais Pretos som hade samma storlek. Huruvida det aktuella myntet är en överprägling går inte att se.

Ceitil kom att produceras under 120 år, dvs fram till mitten av 1500-talet.


                  Ett mynt i bättre skick.                     Foto: Jacinto Silva.

Variationer finns för myntets frånsida, t ex utan vågor på vattnet framför borgen, men omskriften går inte att läsa.



Dokumenthistorik

2020-03-23   Kompletterat med myntfoto av Jacinto Silva
2015-04-23   En första version