.

   Hem  

  Arkiv

  Gårdsbutiken

  Nyinlagda artiklar

  Kontakt / om oss

  Ämnen som intresserar oss


Uppsälje by
Gamla mått
Gamla prylar
Gamla mynt
Gamla böcker
Kultur- o idehistoria
Konsthantverk
Ved och sånt

  Övrigt


Gårdens historia
Bäversjön


Uppdaterad 2017-09-27

.

Säteröret 1628
med dubbla rikssköldar

nr 41½ i förteckningen över
Gustav II Adolfs runda kopparmynt

På myntet finns en rikssköld som är ytterst märklig. Vid ett närmare studium av myntet visar det sig att det är två rikssköldar som överlappar varandra. Det är inte lätt att avgöra vilken sköld som ligger underst och vilken sköld som ligger överst. Se följande bild.



De två rikssköldarna är II-3 och III-1.

 


Genom att lägga konturen av sköld II-3 över det aktuella myntet kan vi lättare identifiera sköldens vänstra respektive högra sida.

Genom att lägga konturen av sköld III-1 över det aktuella myntet kan vi lättare identifiera sköldens vänstra respektive högra sida



Avslutande reflektion

Rikssköldarna skapades genom att bågar, vinklar och figurer punsades in i präglingsvalsen med hjälp av präglingsverktyg med olika utformning. Riksskölden byggdes således upp steg för steg. Inte sällan blev därför sköldens högra och vänstra sida något förskjutna i höjdled i förhållande till varandra.

Vi har sett exempel på att präglingsvalsar har återanvänts efter nedsvarvning. Det kunde då finnas rester kvar av den gamla graveringen, vilka gav upphov till svaga eller ofullständiga detaljer. Det kan inte fastställas att så har skett i det aktuella fallet. Det kan heller inte fastställas vilket av mönstren för II-3 respektive III-1 som präglades in först.