Uppdaterad 2008-07-27   

Ett naturens balansnummer

 

När inlandsisen hade dragit sig tillbaka hade märkliga formationer bildats i terrängen. Flyttblock som brutits loss från bergen kom att placeras ut i landskapet som väldiga schackpjäser. Dessa väldiga granitblock satte ofta människors fantasi i rörelse och det är inte ovanligt med sägner som berättar om hur jättar slungat de väldiga projektilerna mot människornas boningar i vrede mot kyrkklockors klang.

 

Någon kilometer från Sonesgården finns ett särskilt märkligt flyttblock. Det har formen av en knubbig yxa och det står och balanserar på den tunna yxeggen!   Här har inlandsisen verkligen lyckats åstadkomma ett avancerat balansnummer. Vilken tur att det inte förekommer vibrationer i berggrunden. En björn som kliar sig och samtidigt lutar sig mot blocket skulle möjligen få det ur balans.


Ute på en myr ligger en granithäll och på den balanserar ett flyttblock på en vass egg. Hur länge ska det dröja innan flyttblocket faller omkull?

Granitblocket har en diameter av ca 30 meter vilket innebär att det borde väga närmare 40 ton. En sådan stenbumling kan förorsaka en hel del skada på människor och djur i dess närhet om den sätts i rörelse.


 

 

                                                                                                              Lennart Castenhag

 

 


 

 


                                                                     Katten Elsa
  
Startsidan
Arkiv för äldre startsidor
 

 Exempel på sånt som intresserar oss

 
Uppsälje by
Gamla mått och vikter
Gamla prylar
Gamla mynt
Gamla böcker
Kultur- och idehistoria
Konsthantverk
Ved och sånt
 
 Övrigt
   
 

 Nyinlagda artiklar

 

 

 

 Om oss på Sonesgården
 
Webbdesign: Lennart Castenhag

Copyright ® 2008 Sonesgården, Sweden