Uppdaterad 2009-04-13

Sotistackan har äntligen fått lamm
 
  

 

Vår Sotistacka (nr 58) har de senaste dagarna sett ut som hon skulle föda när som helst. Hennes mamma var ett svart ryafår och hennes pappa var ett helvitt finullfår. Sotistackan är inte helt kolsvart som sin mamma. Hon har snarare grå päls, men huvudet är svart.


I natt, strax efter 12, började vår Sotistacka bli mycket orolig. Vi flyttade in henne i den för henne iordningställda lamningsboxen. Sedan följde en lång natt av förlossnings-arbete.

Det första lammet, en bagge med silvergrå päls, var ovanligt stor. Tackan hade svårt att få ut den så vi fick hjälpa till med handkraft. Det andra lammet var lite mer normalt i storlek - en ljusgrå tacka. Men nu hade Sotistackan jobbat så länge att hon inte hade mycket krafter kvar att få ut lammet. Även detta lamm fick vi bistå att komma till världen.

Som tur var kom vår dotter till undsättning i den sena timman. Det är mycket att ordna när inte lamningen går precis som den ska, så det är bra att vara tre personer.

När de bägge lammen slickats torra av sin mamma var det dags att övervaka att de nyfödda lammen fick sin första slurk mjölk. Det här är ett viktigt moment i lamnings-proceduren eftersom fårets mjölk är extra näringsrikt de första timmarna - men det funkade inte det heller. Tackan tyckte att natten varit jobbig och kände sig lite orolig. Hon kunde inte lugna ned sig och låta lammen dia. Det var bara en sak att göra - mjölka ur tackan för hand och mata lammen med en liten spruta.

När allt var överstökat var det redan morgon. Inom kort började fåren bräka i får-huset för att påkalla husses och mattes uppmärksamhet angående frukost.

En ny dag hade inletts. Efter någon timmes vila kunde vi konstatera att Sotistackan skötte väl om sina lamm och gav dem di. Vi kunde ägna den här annandag påsk åt vila och återhämtning.

 En liten fårtjej med ljusgrå päls. Hennes pappa var helvit. Här är hon bara någon timme gammal.

 

 


En tuff grabb med silvergrå päls - bara någon timme gammal.

 

 


Sotistackan kunde med tiden ta hand om sina små och ge dem di.


 


- Är det dags för mat nu?

 

 


- Går det där att äta månne?

 

 

                                                                                      Sonesgården den 13 april 2009

                                                                                              Lennart Castenhag

 

 


 

 


                                                                     Katten Elsa
  
Startsidan
Arkiv för äldre startsidor
 

 Exempel på sånt som intresserar oss

 
Uppsälje by
Gamla mått och vikter
Gamla prylar
Gamla mynt
Gamla böcker
Kultur- och idehistoria
Konsthantverk
Ved och sånt
 
 Övrigt
   
 

 Nyinlagda artiklar


2009-03-08  Människan är överlägsen djuren
            ty hon kan tala
 


2009-04-11  Kolstigen

 

 

 

 Om oss på Sonesgården
 
Webbdesign: Lennart Castenhag

Copyright ® 2009 Sonesgården, Sweden